10 skjønnhetsmyter – her er sannheten

Vi tok for oss de ti mest populære skjønnhetsmytene og sjekket om de holdt mål. I undersøkelsen ble det brukt materiale fra empirisk forskning som allerede lå åpent på internett.

Alt vi gjorde var å samle informasjonen og ta et par telefonsamtaler for å få alt bekreftet.

Myte 1

Agurk fungerer mot ringer under øynene

Dette er faktisk ikke en myte. Legger man agurkskiver rundt øynene vil det ha en helbredende effekt på huden. Dette kommer som følge av det høye innholder av Vitamin A og C.

Myte 2

Shampo slutter å funke om du ikke bytter produkt

Selv var jeg overbevist om at dette kun var en myte, men det viser seg faktisk at kroppen bygger opp en resistanse («mot-middel») mot produkter som blir brukt over en lengre periode. Dette gjelder for øvrig ikke bare shampo, men de fleste andre hudprodukter som skal ha en helbredende effekt.

Myte 3

Barberer man håret på leggene vil det komme tilbake tykkere

Dette er en veldig kontroversiell myte som ikke har noe fasitsvar. Og grunnen til det er at alt går på hvordan du barberer leggene. De aller fleste vil barbere dem slik at de kutter håret hvor det er på sitt tjukkeste, noe som får hårene til å gro tilbake i enda større skala og med tykkere hårsekker.

Vi anbefaler egentlig å fjerne håret med hårfjerningsmiddel for et så godt resultat som overhodet mulig.

Myte 4

Majones i håret vil hjelpe det til å se glansfullt ut

Nei. Ikke gjør det. Det finnes såpass mange gode shampoer der ute at det å putte matvarer i håret ikke har noen veldig økt effekt.

Denne videoen viser én som putter majones i håret sitt uten å ha gjort god nok research på forhånd (artikkelen fortsetter under videoen).

Myte 5

Det er mulig å minke størrelsen på porene dine

Hvis du noen gang kommer over et produkt som kan garantere å minke størrelsen på porene dine, så bør den røde alarmen begynne å blinke umiddelbart.

Porstørrelse (hvis det er det det heter) er genetisk betinget og kan verken forstørres eller forminskes med noe som helst produkter.

Myte 6

Mannlig hårtap kan ikke stoppes

Dette stemmer ikke. Om man kjøper den riktige shampoen (…som er denne) og starter med både Finasteride og Minox, så vil det mannlige hårtapet kunne stoppe effektivt i løpet av rundt en måned.

Om du trenger mer informasjon om hva som skal stoppe mannlig hårtap, så anbefaler jeg denne artikkelen som både er informativ og godt begrunnet.

Myte 7

Tannkrem hjelper med å fjerne kviser

Du har garantert hørt denne myten før i barndommen – hvor man går ut fra at tannkrem kan hjelpe med å tørke ut kvisene. Vel, det er til en viss grad sant. Samtidig vil også resten av huden rundt kvisen tørkes ut og muligheten for at det blir økt kviseproduksjon i det aktuelle området er dessverre ganske stor.

Vi anbefaler ikke å bruke tannkrem for å fjerne kviser. Det finnes nok av andre gode produkter der ute.

Myte 8

Sjokolade og andre usunne produkter gir deg kviser

Dette er noe som absolutt har noe for seg. Kviser og kosthold har en såpass sterk korrelasjon (basert på flere studier) at du må være forsiktig med hva du dytter i kroppen

Matis sommerglød fra Blush.no.
Matis sommerglød fra Shopping4net.no.

din dersom du skal holde huden fri for kviser.

Typiske matvarer man bør holde seg unna:
1. Meieriprodukter i store mengder.
2. Appelsinjuice og brus.
3. Sjokolade og annet godteri.

Så tenker jeg at du skal være rimelig «safe».

Myte 9

Trening har ikke noe å si for huden

Dette er nok den aller mest misforståtte myten der ute. Svetter man under trening vil man også hjelpe porene med å fjerne all talg og skitt som har samlet seg der, noe som gjør at man vil få en mye bedre hud enn det man hadde før man trente.

Noe av det beste for huden er faktisk å ta seg en god treningsøkt, ta seg en dusj og så rense huden etterpå. Da er den på sitt «beste» rent hudpleiemessig.

Myte 10

Det finnes ikke billig sminke i norske nettbutikker

Det at så mange sverger til utlandet når de kjøper billig sminke på nett er for meg veldig veldig merkelig. Jeg har flere ganger gjort prisundersøkelser som inkluderer frakttid, fraktpris og produktpris for å se om utenlandske nettbutikker faktisk er billigere enn de norske. Og det er de ikke.

Med en så stor konkurranse som det er i sminkebransjen i Norge, så vil alltid prisene bli presset helt ned til det minimale. Sjekk ut denne artikkelen for å lese mer om hvor du kan få tak i billig sminke i Norge.

10 kommentarer om “10 skjønnhetsmyter – her er sannheten”

  1. Er utrolig mange skjønnhetsmyter der ute som trengs å avlives. Godt at noen tar ansvar. 🙂

    Svar
    • Jo, takk.

      Internett oversvømmes av nettsteder med uærlige hensikter som skal selge produkter som ikke fungerer.

      Svar
  2. Dette med kviser og kosthold forstår jeg nesten ikke at er en myte engang. Selvfølgelig er det sånn at huden påvirkes av det kroppen inntar. Du kan jo prøve å innta lite væske over en lengre periode (eventuelt mye alkohol siden det tørker ut huden) og se hvordan det påvirker huden din.

    Skal du ha mye kviser, så er det en perfekt idé å spise mye sjokolade og drikke cola.

    Svar
  3. Jeg forstår ikke at de dumme bloggerne noen ganger får fortsette. Det er så krise å se på folk som ikke har peilig, men som fortsatt skal ha en veldig sterk mening om hvilke ingredienser man kan putte i sminken og hva som liksom skal være farlig.

    Svar
    • Vi kan være glade for ytringsfriheten. Men jeg er enig i at folk kanskje bør sjekke bedre etter hva de publiserer av «fakta» når de skriver om kosmetikk og sminke.

      Det er mye rart der ute.

      Svar
  4. Den verste myten er jo når folk kaller ting «organiske» eller «miljøvennlige» når de overhodet ikke er det. Altså, all sminke har gått gjennom en ganske omfattende kjemisk prosess med mindre det er et helt ekstremt tilfelle. Men det er det i de aller fleste tilfeller ikke.

    Uansett: Her kan du lese deg litt opp på hvorfor dette er en klar myte.

    1. Verdens største løgn: Naturlig, organisk, grønn, etc.

    Denne påstanden kan bety noe fordi det ikke er noen spesifikk definisjon for «naturlig». Noen selskaper hevder at dersom en ingrediens kommer fra en naturlig kilde, så det er naturlig. De beleilig overse det faktum at de er kjemisk endre den til å gjøre det arbeidet den måten de ønsker det. Og «organiske» er ikke mye bedre. Sant nok, det er en USDA «økologisk sertifisering program» ( eller hva det nå heter), men det er ikke nødvendig at et kosmetikk-selskap følger den til å bruke «organiske» krav på sine produkter.

    Hvorfor det er misvisende – Selskaper som bruker denne påstanden vil forbrukerne til å tro at produktene de produserer er «tryggere» enn andre kosmetikk. Naturlig / organisk / grønn kosmetisk er ikke tryggere.

    Svar
    • Et interessant innlegg.

      Jeg er enig i at samtlige sminkeprodusenter bruker kjemikalier i produksjonsprosessen – det er de tross alt nødt til for å få det sluttproduktet man kan kalle «sminke». Og jeg er kanskje også delvis enig i at det er misvisende å alltid peke på ingredienslisten og utelate det faktum at produksjonen er lite miljøvennlig.

      På den andre side synes jeg at man skal gi honnør til de sminkeprodusentene som tross alt gjør en innsats for å bruke mindre skadelige og miljødrepende ingredienser. «Best av de verste» er vel et uttrykk man kan bruke om «miljøforkjemperne» i sminkebransjen.

      Svar
  5. Det ironiske er vel at jeg tipper rundt halvparten av alle som selger sminke på nett gjør det med den hensikt å prøve å utnytte forskningsrapporter som ikke fungerer eller er utydelige – og så skal de liksom promotere «friskere» og «sunnere» produkter, som om det skal hjelpe noen å bruke denne type produkter som ikke har noen særlig funksjon.

    Uansett: jeg tror nok at det skal være en del sminkeprodusent-eiere der ute som vet veldig godt at de ikke har alt på sitt tørre, noe som er et resultat av at folk har blitt overhysteriske med tanke på hva man skal bruke til å sminke og putte i kroppen.

    Svar
  6. Godt å få bukt med disse mytene. Mange myter er faktisk laget av skjønnhetsindustrien selv for å selge flere produkter det egentlig ikke er et behov for. Det er noe å tenke på neste gang man setter i gang med å kjøpe noe dritt fra diverse nettbutikker.

    Svar
    • Det kan godt være at enkelte produkter blir pushet med «falsk markedsføring»; altså for å fylle et behov som ikke finnes, men skjønnhetsindustrien har de seneste årene fått rimelig strikse regler for hvordan de har lov til å markedsføre seg. Heldigvis.

      Svar

Legg igjen en kommentar