«Nettapotek» – skal man være forsiktig?

At Norge er et ettertraktet land for utlendinger å tjene penger i er ikke noe nytt. Ofte sliter vi med mobile vinningskriminelle som kun er i landet et par uker og reiser bokstavelig talt fra hus til hus for å robbe med seg det de kan finne. Et annet eksempel er ulovlige nettapotek som selger reseptbelagte medisiner til nordmenn.

Dette er noe myndighetene for alvor prøver å stoppe.

To typer «nettapoteker»

Det finnes to varianter:

1) De som sender reseptbelagt medisin uten noen form for autorisasjon eller myndighet samt
2) De nettbutikkene som har en lege som utfører en «nett-konsultasjon» og deretter sender varene etter at behovet ditt har blitt «godkjent» av en lege.

La oss grave litt dypere for å vise forskjellen.

Utenlandske nettapotek med «norsk» nettside

Hvis du gjør noen søk på et reseptbelagt legemiddel, så er sannsynligheten stor for at du kan finne en mulighet til å kjøpe dette på nett. Sannsynligheten er også stor for at du havner på en nettside drevet av utlendinger – med en svært dårlig norsk oversettelse. Dette er illegale nettapotek som sender varer fra utlandet.

Ikke bare gjør du noe illegalt når du ikke går til en lege for konsultasjon før du kjøper et reseptbelagt legemiddel. Sannsynligheten er også stor for at det selges falske piller og medisiner. Og tross alt, det er en grunn til at det norske systemet fungerer i så stor grad som det gjør. Ingen er bedre til å svare på om du faktisk trenger medisinen bedre enn din fastlege. Så enkelt er det.

Hold deg langt unna.

Nettbutikker med «norsk» lege som «godkjenner» kjøpet ditt

Det finnes også noen nettapotek som har tatt ting et steg videre. Selv testet jeg en av disse nettbutikkene da jeg skulle prøve å få resept på medisinen Propecia som hjelper mot mannlig hårtap. Dette er en medisin man egentlig skal ha resept på for å få kjøpt i Norge.

1. Jeg gikk inn på en ikke-navngitt nettbutikk og prøvde å legge produktet i handlekurven.
2. Da jeg trykket på «kjøp», endte jeg på en side hvor jeg måtte beskrive hvorfor jeg ønsket å kjøpe Propecia. Jeg løy og sa at jeg var en mann som mistet håret og at jeg aldri har hatt noen arvelige sykdommer i familien.
3. Knapt èn time senere fikk jeg en mail som sa at «du har fått resept på Propecia, vennligst gå tilbake til nettbutikken og fullfør kjøpet ditt!»
4. Og der stoppet jeg.

Men det var klart at alt jeg hadde trengt å gjøre var å fylle inn min norske postadresse og få et reseptbelagt legemiddel tilsendt rett hjem i postkassen. Fryktelig.

Er det farlig å kjøpe medisin på nett?

Ja, det er farlig å kjøpe reseptbelagt medisin på nettet. Det er en grunn til at det er reseptbelagt. Ofte er det svært uegnet til enkelte personer eller så skal man gjennom en tydelig og grundig

Reseptbelagt medisin kjøpes etter konsultasjon hos lege.

samtale med legen sin før man bør ta det i bruk. Overforbruk av enkelte medisiner kan sette kroppen din i alvorlig fare.

Europeiske myndigheter har også innført regler som gjelder for hele EU/EØS-området hvor lovlige nettapoteker har fått et kjennemerke for at de kan godkjennes.

Falske legemidler har dessverre vært et problem som for mange har skapt en alvorlig helsetilstand.

Derfor anbefales det virkelig å tenke seg om to ganger før man kjøper medisin på nett. Ikke bare er det ulovlig, men du setter også din egen helse i stor fare. I tillegg til det er du med på å støtte mafialignende organisasjoner.

Med andre ord: hold deg unna!

Legg igjen en kommentar